24 des. 2021

AFAinforma 19

 


15è Mercat de les 3R: Reduir, Reciclar, Reutilitzar

Ni fred, ni boira, ni pluja, ni les restriccions per la pandèmia ens han pogut aigualir aquesta la festa com en d’altres edicions. El Mercat de les 3R que es va celebrar diumenge 19 de novembre va estar acompanyat d’un bon dia i va ser tot un ÈXIT!

De bon matí,  els alumnes de 4t, 5è i 6è van muntar i engalanar les seves parades amb l’objectiu de donar  una segona vida a aquell conte, joguina, disfressa o objecte que ja no feien servir. Ja feia dies que a hores de pati es reunien per preparar-ho. I tot això, va anar acompanyat de la coca i de la xocolata desfeta que els Amics de l’Andersen ens van preparar.

Durant tota la jornada, les parades van poder oferir els seus productes a tots aquells que venien al Mercat.

Gràcies a tots i a totes es va aconseguir recaptar 1407,35 €. Amb aquests diners, després de parlar amb l’escola, es decidirà com s’invertiran a la festa del medi ambient.

A més a més, aquest any es va tornar a demanar a les parades que registressin els productes que venien per saber la quantitat de residus que deixaven de generar gràcies al Mercat. I sabeu quants? 1543 kg. Això ens hauria de fer reflexionar a totes i a tots.

Així que ja ho veieu. Fixeu-vos fins a quin punt, els Petits canvis són Poderosos!

 

Moltes gràcies a totes i a tots.

Un any més, objectiu aconseguit!

 

Aquí us deixem un enllaç per poder veure les fotos.

https://photos.app.goo.gl/kYk5Et3nDmc6MjSSA“El juego del calamar” i els controls parentals.

Aquestes últimes setmanes s’ha parlat molt de la nova sèrie de Netflix “el juego del calamar”, una sèrie amb milions d’espectadors, no només adults, sinó també amb moltíssims espectadors menors de 16 anys (edat mínima recomanada de visualització). Es tracta d’una sèrie amb violència extrema psicològica i física i conductes criminals, clarament no apta per a menors. No estem parlant d’espectadors de 14 o 15 anys, estem parlant de menors de 8 i 9 anys que visualitzen la sèrie només amb els seus dispositius electrònics.

Segons l’article 17 de la convenció sobre els drets de l’infant de les nacions unides, aquests tenen dret a estar protegits “del material informatiu perjudicial per al seu benestar”. Per tant, és un dret dels nens i adolescents NO accedir a continguts inapropiats i el nostre deure com a pares preservar aquest dret.

És per això que quan permetem l’accés a un infant a un dispositiu electrònic tenim 2 opcions, o bé controlem en tot moment què està visualitzant o bé instal·lem un seguit de controls parentals en el dispositiu per evitar que el menor tingui accés a continguts que no són adequats per la seva edat.

Si no instal·lem controls parentals o no supervisem en tot moment què està fent el nostre fill amb el dispositiu podem estar segurs que l’estem posant en risc, no només a accedir a continguts inadequats a la seva edat sinó a molts altres riscos lligats als dispositius electrònics dels que és molt fàcil no tenir-ne cap coneixement.

“El juego del calamar” és la punta de l’iceberg dels perills als que exposem als menors els permetem l’accés als dispositius sense cap control.

A continuació us passem un material que hem elaborat per a que pugueu tenir més recursos a l’hora de realitzar la més que necessària supervisió dels continguts als que accedeixen els nostres infants.

Esperem que us sigui d’utilitat.> Accedir a la guia

 CURSOS PER FAMÍLIES.

Des de l’AFA hem organitzat dos cursos per a famílies de l’escola.

El primer ha estat un curs d’alfabetització digital per famílies. L’objectiu d’aquest curs ha estat ajudar-los a tenir un primer contacte amb els usos que es fan actualment de les TIC (correu, classroom, videoconferències, cercadors, etc)  i explicar-los els tràmits més importants que actualment es fan via online.

Les persones que han fet de voluntaris formadors, durant les 5 sessions d’aquesta formació, han estat Àngel Tortadès i Aigua Garcés, als quals els agraïm moltíssim la seva participació i implicació en aquest curs. 

alfabetització digital

 

El segon curs que estem organitzant és el curs de català per a famílies. Es portarà a terme  des del dia 19 de gener fins el 8 de juny  i serà els dimecres en dues franges horàries:  de 9h a 11h o de 15h a 17h. Si esteu interessats us podeu posar en contacte amb en Gerard Torrent. Nit Astronòmica

Per fi l’escola  va poder celebrar a la nit del divendres 17 de novembre,  l’esperada Nit astronòmica. Una de les festes més especials, sobretot per als alumnes de 6è que van poder presentar els treballats preparats , coincidint amb la setmana de la ciència. 

Es va iniciar la festa amb l’observació del cel, a càrrec  de mestres de de l’escola. Hi havia un cel molt clar i  es va poder veure a ull nu i amb el telescopi la lluna i altres planetes, com Júpiter o Saturn. Tot seguit va tenir lloc el sopar, el clàssic  entrepà de botifarra a la brasa cuinat per l’AFA .  I es va finalitzar amb la presentació a les famílies dels treballs on els protagonistes van ser els alumnes.

Una nit més per recordar! I us animem a venir-hi en les properes edicions, grans i petits.

 T16

Aprofitant les ganes de fomentar el transport verd, ecològic i que respecti el medi ambient, una opció també interessant és poder comptar amb la T-16.

La targeta T-16 és un títol de transport per als nens i nenes dels 4 als 16 anys  (fins al 31 de desembre de l’any en que compleixen els 16 anys) que els permet fer gratuïtament un nombre il·limitat de viatges a la xarxa de transport públic del sistema tarifari integrat, dins la mateixa zona tarifària on resideixi el nen o la nena.

Poden ser titulars d’aquesta targeta tots els nens i les nenes que resideixin a qualsevol dels municipis que conformen l’àmbit del sistema tarifari integrat i és gratuïta.

La nostra zona de mobilitat amb la T-16 comprèn els municipis de: Calldetenes, Folgueroles, Gurb, les Masies de Roda, Oristà, Roda de Ter, Sant Bartomeu del Grau, Sant Julià de Vilatorta, Sant Sadurní d’Osormort, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Tavèrnoles, Vic, Vilanova de Sau.

Des de l’AFA estem en contacte amb l’Ajuntament de Vic per tal de que es reactivi la parada de bus urbà que tenim davant de l’escola i d’aquesta manera, qui no vulgui o pugui venir a peu, amb bicicleta o amb cotxe compartit, també tingui l’opció d’utilitzar el transport públic de la ciutat. Us animem a tramitar-la per  a les vostres filles i fills.Voleu venir a una junta?

Sabeu que cada primer DIMECRES de mes a les 21h ens reunim on-line la junta de l’AFA? Sabeu que podeu participar, comentar o simplement escoltar? Sabeu que a les juntes plantegem, dialoguem i acordem accions importants per a la educació dels nostres fills. Doncs ara ja ho sabeu!

Així que sapigueu que sereu molt ben vinguts. Però us avisem, venir a les juntes enganxa ;P

Si voleu participar-hi envieu un mail a afa@andersen.cat