06 maig 2022

SORTIDA A CAMADOCA DELS ALUMNES DE 3R

El dimarts dia 3 de maig vam anar a Santa Maria de Merlès (comarca del Berguedà) a visitar CAMADOCA, el centre d’acollida i recuperació d’animals autòctons i invasors. 

 

Allà vam anar a la riera de Merlès a veure la trampa que hi tenen per agafar crancs senyal, una espècie invasora de cranc que no deixa que els crancs autòctons hi sobrevisquin perquè els transmet una malaltia i a més a més ponen molts ous (300 a cada posta).

Ens van explicar la diferència que hi ha entre animal invasor i animal autòcton de manera que ara ja ho sabem bé! Un animal autòcton és el que sempre ha viscut en el mateix hàbitat i un d’invasor és el que ha canviat d’hàbitat, segurament per culpa de l’ésser humà i això és perjudicial per al medi ambient ja que pot fer fora els altres animals i plantes autòctones.

Al cap d’una estona vam anar al bosc i vam alliberar un eriçó que ja estava preparat per viure a la natura i també vam poder tocar-ne un altre que no el vam poder alliberar perquè estava humanitzat i no hauria sobreviscut. 

Després vam observar la bassa i vam veure molts animals: tortugues, ànecs emplomallats… i ens van explicar la diferència entre un riu i una bassa. Allà també hi havia 3 peixeres grosses i cada una tenia una espècie diferent de cries d’animals: nàiades, libèl.lules i capgrossos. Ens van explicar que les nàiades són unes petxines de riu que netegen l’aigua i que estan en perill d’extinció.

Llavors va començar a ploure una mica, però vam continuar la visita cap a la casa. Allà vam veure i tocar una serp d’aigua i ens van explicar que  se  l’havien trobat a la carretera i estava deshidratada. Quan estigui recuperada l’alliberaran. També vam aprendre que les serps hivernen.

A dins i fora de la casa vam poder veure infinitat d’animals: animals aquàtics i semi aquàtics: carpes, crancs, axolots (amfibis molt estranys), silurs, tortugues, anguiles,  granotes,  esturions i fins i tot piranyes!!

Altres animals terrestres com conills, tortugues, esquirols, bisonts, eriçons, un cabirol…

També vam veure algunes aus: aus rapinyaires (mussols, ducs, àligues, xoriguers, òlibes…), gallines, cigonyes, ànecs i un lloc on hi havia molts lloros de tots colors!!

Ens ha agradat moltíssim fer aquesta visita perquè hem après moltes coses i ens han ensenyat a respectar els animals i la natura i ens ha quedat molt clar que si tenim un animal de companyia, l’hem de tenir fins que es mori!! 

Cliqueu per veure les fotos